Alıntı:
feliXtigra Nickli Üyeden Alıntı
Haberi ben de sabah okudum, oldukça dikkatimi çekti benim de. Daha önce böyle bir hastalığa hiç rastlamamıştım sanırsam. Tam olarak anlayamadığım, bu hastalığın iskelet sistemindeki bir bozukluktan dolayı mı olduğu, yoksa yalnızca ayakları üzerinde yürümeyi öğrenemedikleri, bu şekilde yürümeyi bilmediklerinden mi kaynaklandığı. Yani yürümedikleri zaman da hep bu şekilde kambur mu yaşıyorlar, bedenlerini hiç doğrultamıyorlar mı, onu anlayamadım.
Sevgili gökyüzü gerçekten de çok hızlı ve ilgili bir şekilde katıldı aramıza. Gökyüzü'nün katılışının yarattığı bu hareketliliği, son günlerin SanatForum'a kattığı en büyük enerji (  ) oalrak tarif edebilirim.
|
FelixTigra ve joyous ben de size hazırladığınız bu güzel forum için teşekkür ederim..
Ayağa kalkmanın (bipedalizm) ilk örneği "insay/mun" (
Australofitekus Afarensis) denebilecek yaratık (Etopyada bulunan Lucy iskeletine bakılırsa) 3.7 milyon yıl yaşında görünüyor.Ayağa kalkmanın iskelet sisteminde meydana gelen değişiklikler ile ilgili olduğu sanılmakta.
Lucy'nin keşfi,Stephan Jay Gould’un iddia ettiği gibi dik yürümenin beynin gelişiminden önce evrimleştiği görüşünü doğrular nitelikte...
Ayağa kalkmayı mümkün kılan evrimsel iskelet sistemi değişiklikleri şöyle sıralanmakta
- Pelvisin kâse biçimli yapısı ayakta duran organizmanın iç organlarını desteklemeye yarar
- Uyluk kemiği(femur) açıklığı içe bakan bir kavislenme gösterir.Bu da yürürken dizlerin pozisyonunu gövdeye daha iyi bir destek sağlayacak biçimde ayarlar.Oysa maymunlarda kalça ekleminden kavissiz inen kaval kemikleri yürürken bedenin iki yana doğru salınmasına neden olur
- Kalça eklemi üzerinde yükselen pelvis kemiği (ileum) maymunlara nazaran daha geniş ve boyu daha kısadır. Bu yapı adımlar sırasında kalça adalelerinin daha sağlam durmasını sağlar
- Maymunlardan farklı olarak omurga da görülen S biçimli kavislenme gövdenin nihai uzunluğunu azaltmaya yararken, ayakta duruş esnasında ona denge ve sağlamlık da verir.
- Omuriliğin beyinle buluştuğu noktada kafatasının altında yer alan boşluk, “Foramen Magnum” dik duran omurga üzerinde başın dengesini sağlamaya yardımcı olacak biçimde daha öne doğru yer değiştirmiştir.
Ünertan sendromundaki sorunun nereden kaynaklandığını tam bilemiyorum.Ancak iskelet sisteminde bipedalizme engel bir mutasyon olma ihtimali yüksek.Zira nörolojik bakımdan yürümelerine engel bir durum gözükmemekte.Muhtemelen ayakta dengeyi sağlayacak yukarıda belirtilen vasıfların bir kısmını kaybetmiş olmalılar..